Πρόσκληση Εκθετών
Κάτοψη Φεστιβάλ

Η μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα για το Ελαιόλαδο και την Ελιά διοργανώνεται για έβδομη φορά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 31 Μαρτίου, 1 & 2 Απριλίου 2017.

Αποτελεί το σημαντικότερο θεσμό της ελαιοκομίας στην Ελλάδα. Τα προηγούμενα φεστιβάλ κάλυψαν ένα μεγάλο κενό στην προβολή και προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς.

Το 7ο Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται και στηρίζεται από τους φορείς του κλάδου και την ελληνική επιστημονική κοινότητα.

Την έκθεση θα επισκεφθούν πρέσβεις και εμπορικοί ακόλουθοι από όλο τον κόσμο, προμηθευτές αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ξενοδοχειακών και ναυτιλιακών επιχειρήσεων καθώς και εστιατορίων και χώρων σίτισης. Αθρόα θα είναι και η προσέλευση καταναλωτών για τη γνωριμία με τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά ελαιοκομικά προϊόντα.

Παράλληλα με το φεστιβάλ πραγματοποιείται επιστημονικό συνέδριο για την Ελιά & το Ελαιόλαδο καθώς και ο 5ος Διαγωνισμός «Ελληνικών Εξαιρετικά Παρθένων Ελαιολάδων» που αποτελεί μια σημαντική καινοτομία της διοργάνωσης με πληθώρα συμμετοχών, που κατέδειξαν στις προηγούμενες διοργανώσεις ότι τα ελληνικά ελαιόλαδα είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας.

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

 • Εταιρίες και συνεταιρισμοί με βασική παραγωγή ελαιόλαδο και ελιές
 • Εταιρίες παραγωγής επεξεργασίας και τυποποίησης λαδιού
 • Εταιρίες βιολογικού λαδιού και βιολογικής επιτραπέζιας ελιάς
 • Εταιρίες συσκευασίας και εμπορίας βρώσιμων ελιών
 • Φυτωριακές επιχειρήσεις
 • Περιφέρειες
 • Δημόσιοι Οργανισμοί, Επιμελητήρια, Υπουργεία
 • Δήμοι που κύρια παραγωγή τους είναι το ελαιόλαδο και τα παραδοσιακά προϊόντα
 • Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων
 • Ελαιοπαραγωγοί
 • Γενικοί Εκθέτες που σχετίζονται με το ελαιόλαδο και τις ελιές
 • Γιορτές Λαδιού και Ελιάς από όλη την Ελλάδα
 • Εταιρίες ελαιουργικών μηχανημάτων
 • Εταιρίες μηχανημάτων επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου

 • Εταιρίες μηχανημάτων επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς
 • Εταιρίες προμήθειας γεωργικού εξοπλισμού και εξαρτημάτων
 • Εταιρίες συσκευασίας και ετικετών ελαιοκομικών προϊόντων
 • Εταιρίες πιστοποίησης και ποιοτικού ελέγχου
 • Εταιρίες αυτοματισμού και ιχνηλασιμότητας

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Α Eνότητα

Β Eνότητα

Οι νέες πολιτικές της Ε.Ε. για το ελαιόλαδο

Προβολή και marketing του ελληνικού ελαιολάδου

Νέες συσκευασίες

Εξαγωγές ελαιολάδου – Διεθνής ανταγωνισμός

Δίκτυα εμπορίας και διακίνησης ελαιολάδου

Βιολογικό ελαιόλαδο: προβλήματα – προοπτικές

Η ολοκληρωμένη διαχείριση και η βιολογική καλλιέργεια της ελιάς

Η πιστοποίηση – εγγύηση για παραγωγό και καταναλωτή

Κώδικες ορθής ελαιοκομικής πρακτικής

To πρόγραμμα της ιχνηλασιμότητας στο ελαιόλαδο

Γ Eνότητα

Δ Eνότητα | Ελαιοτριβεία

Η ελληνική και παγκόσμια αγορά επιτραπέζιας ελιάς

Δίκτυα εμπορίας και διακίνησης επιτραπέζιας ελιάς

Εξαγωγή επιτραπέζιας ελιάς – Διεθνής ανταγωνισμός

Η Ελιά Καλαμών – Προβλήματα και προοπτικές

Ιχνηλασιμότητα στην επιτραπέζια ελιά

Αναπτυξιακός Νόμος, Χρηματοδοτήσεις

HACCP και ΙSO στα ελαιοτριβεία και στην τυποποίηση του ελαιολάδου

Ελαιοτριβεία 2 φάσεων, 3 φάσεων

Το φορολογικό σύστημα – Ο νέος κώδικας

Η Δ’ προγραμματική περίοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τρόποι χρηματοδότησης ελαιοτριβείων

Συγχωνεύσεις ελαιοτριβείων – Παραδείγματα

Σύγχρονο μάρκετινγκ του ελαιουργού

Απόστολος Κυριτσάκης

M.Sc., Ph.D., Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Ελαιολάδου – Λιπαρών Υλών, Δ/ντής Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων Διατροφής Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Προετοιμαζόμαστε με αισιοδοξία για το έβδομο κατά σειρά Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, το Μάρτιο του 2017, μετά την κατά γενική ομολογία μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων Φεστιβάλ και με εφόδιο την πολύτιμη πείρα που αποκτήθηκε από τη διοργάνωσή τους. Προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το Φεστιβάλ που έχει γίνει πλέον θεσμός και το οποίο τείνει να ξεπεράσει τα εθνικά όρια.

Αναμφίβολα, το ελαιόλαδο είναι ένα εθνικό προϊόν με ιστορία χιλιάδων ετών και με ζωτική σημασία για την ελληνική αγροτική οικονομία. Η βιομηχανική εξέλιξη βοήθησε στον εκσυγχρονισμό των μεθόδων παραλαβής του φυσικού αυτού φρουτοχυμού από τον ελαιόκαρπο, στην αύξηση της απόδοσης, αλλά και στην ταυτόχρονη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου προϊόντος, με αποτέλεσμα το ελληνικό ελαιόλαδο να θεωρείται από τα πιο εκλεκτά σε παγκόσμια κλίμακα.

Έχουμε την ελπίδα αλλά και τη βεβαιότητα ότι και το εφετινό φεστιβάλ θα συντελέσει στην περαιτέρω αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των κρίκων στην αλυσίδα της παραγωγής ελαιολάδου & ελιάς (παραγωγή, τυποποίηση, προώθηση, διάθεση), με απώτερο στόχο ένα ποιοτικότερο, αλλά ταυτόχρονα οικονομικό τελικό προϊόν που θα λειτουργήσει ως μοχλός για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, μια αναζωογόνηση επιβεβλημένη περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Σας καλούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας και να δώσετε την πνοή και τον παλμό που απαιτείται στις ποικίλες εκδηλώσεις του 7ου Φεστιβάλ, όπως με τόση αγάπη και θέρμη πράξατε και στα τέσσερα προηγούμενα. Αυτή σας δε η στήριξη δίνει δύναμη και κουράγιο στους οργανωτές να συνεχίσουν την προσπάθεια τους, ευελπιστώντας για ένα καλύτερο μέλλον των εθνικών μας αυτών προϊόντων.

Τέλος, θα ήθελα και ως πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής προσωπικά να ευχαριστήσω όλους εσάς που με τη βοήθεια σας, τις ιδέες σας και την αυταπάρνησή σας, συμβάλλετε ώστε ο θεσμός να επιτύχει και να αποκτήσει την διάσταση που του αρμόζει.

Μανούσος Μανουσάκης

Σκηνοθέτης, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ

Το 2017 είναι μια χρονιά που όλοι δοκιμαζόμαστε με τον πιο σκληρό και ανελέητο τρόπο. Αν όμως κοιτάξουμε προσεχτικά την κατάσταση αυτό που θα δούμε είναι ότι πιο σκληρά από όλα δοκιμάζονται οι αξίες και η ηθική τάξη. Σήμερα βιώνουμε την έκπτωση των αξιών, την κατάρρευση της ηθικής τάξης που διέπει τις σχέσεις των ανθρώπων στην κοινωνία και η ασυδοσία που προκύπτει από την κατάλυσή τους είναι η αιτία των δεινών μας παγκοσμίως.

Φέτος το έβδομο φεστιβάλ ελιάς και ελαιολάδου αποκτά συμβολική σημασία.

Προασπίζεται τις αξίες που βάλλονται από παντού. Προασπίζεται την κοινωνική συνοχή.

Προασπίζεται τον σεβασμό στον καταναλωτή, τον σεβασμό στην ποιότητα, τον σεβασμό στον διπλανό μας, τον σεβασμό στον εαυτό μας.

Ελπίζω ότι η κοινωνία που θα προκύψει από αυτόν τον κλυδωνισμό να είναι μια κοινωνία δικαίου και αλληλοεκτίμησης.

Θα ξέρουμε τότε ότι αυτές οι γιορτές έχουν συντελέσει στην διαμόρφωση αυτής της καινούργια κοινωνίας διατηρώντας τις αξίες που κινδυνεύουμε να απολέσουμε, διατηρώντας την συνοχή του κοινωνικού ιστού και κύρια διατηρώντας την αυτοεκτίμησή μας που καθρεφτίζεται στην ποιότητα των προϊόντων μας που εκτίθενται εδώ.

Διαγωνισμός Ελληνικών Ελαιολάδων

Στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς θα πραγματοποιηθεί και ο 5ος Διαγωνισμός «Ελληνικών Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων» Τα ελαιόλαδα που θα αναδειχθούν από ομάδα ειδικών δοκιμαστών, μετά από τυφλές δοκιμές, θα βραβευθούν και θα μπορούν να φέρουν στη συσκευασία τους το σήμα του μεταλλίου που κατέκτησαν.